Miten täytetään lainahakemus oikein ja mitä siinä pitää muistaa

Vamista parhaat säästöt

Lainahakemuksen täyttäminen – tietoa ja vinkkejä

Internetin aikana jopa lainahakemuksen tekeminen on helppoa. Kaukana ovat ne ajat, jolloin lainaa saadakseen oli mentävä pankkikonttoriin täyttämään paperinen hakemus ja sen jälkeen odottaa päiviä vastausta siihen. Lopulta lainaa ei välttämättä edes saanut. Nykyään lainahakemuksen täyttäminen onnistuu kokonaan verkossa ja sen tekemiseen kuluu ainoastaan muutama minuutti. Lue eteenpäin niin tiedät, miten lainahakemuksen täyttäminen netissä tapahtuu ja mitä kaikkea tarvitset sitä varten.

Säästät vertailemalla

Täyttäminen on helppoa

Saadakseen lainaa, on lainanhakijan luonnollisesti täytettävä lainahakemus. Hakemukseen pääset käsiksi sen lainantarjoajan verkkosivuilta, jolta olit lainaa ajatellut hakea. Jokainen hakemus on siis omanlaisensa, ja niissä kysytään osittain eri asioita. Perinteisillä pankeilla lainanhakeminen eroaa hieman siinä, että se tapahtuu omassa verkkopankissa. Yleensä hakemuksessa kysytään ensimmäiseksi henkilötiedot eli nimi, osoite sekä yhteystiedot. Seuraavana vuorossa on tulojasi, menojasi sekä mahdollisia muita luottojasi koskevien tietojen täyttäminen.

Tässä kohtaa on suurta vaihtelua siinä, mitä tietoja kysytään. Osa lainapaikoista voi olla hyvinkin tarkkoja ja he haluavat tietoja esimerkiksi palkastasi tai tuista, vuokran määrästä sekä siitä, paljonko rahaa sinulla jää kuukaudessa kaikkien pakollisten menojen jälkeen. Osa tyytyy vähempään tietomäärään. Mitä suurempi laina on kyseessä, sitä tarkempia tietoja rahoituslaitokset sinulta pyytävät. Kun olet saanut hakemuksen valmiiksi, tarkista se huolellisesti ja lähetä se.

Tunnistautuminen ja liitteet

Lainan hakemisen tai viimeistään ennen lainan hyväksymistä sinun on tunnistauduttava, jotta rahoituslaitos voi olla varma henkilöllisyydestäsi. Samalla se tarkistaa luottotietosi. Tunnistautuminen tapahtuu joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Mikäli sinulta puuttuu jompikumpi, saat verkkopankkitunnukset omalta pankiltasi ja mobiilivarmenteen puolestaan puhelinoperaattoriltasi. Pääsääntöisesti kummankin hankkiminen on täysin ilmaista. Lainan saaminen ilman tunnistautumista on hankalaa. Mikäli avaat käyttöösi luottotilin, voit ensimmäisen tunnistautumisen jälkeen nostaa lainaa ilman tarvetta tunnistautumiselle.

Osa rahoituslaitoksista voi pyytää sinua lähettämään liitteitä koskien esimerkiksi tulojasi, tilitietojasi tai esimerkiksi muita luottojasi koskevia tietoja. Niiden lähettäminen on helppoa ja onnistuu esimerkiksi sähköpostin välityksellä. Paperisista dokumenteista voit ottaa kuvan, ja esimerkiksi tiliotteen pääset tallentamaan verkkopankistasi omana tiedostona. Rahoituslaitokset ja lainanmyöntäjät pyytävät liitteitä varsinkin suuremmissa lainasummissa. Normaalisti niitä ei pyydetä pienemmissä, alle tuhannen euron pienlainoissa. Toki poikkeuksiakin voi lainaa myöntävien tahojen joukossa olla.

Vertaa ja säästä
Lainatarjous

Käteviä vinkkejä

Erilaisten liitteiden kanssa pelailu voi tuntua hankalalta, ja osa tärkeistä dokumenteista saattaa lisäksi olla hukassa. Niiden lähettämiseltä voi kuitenkin välttyä ja samalla saada lainapäätöksen nopeammin hakemalla lainaa rahoituslaitoksilta, jotka käyttävät Instantor-nimistä palvelua. Instantor pääsee lainanhakijan luvalla pankkitilille, josta se tekee analyysin hakijan tuloista. Lopulta Instantor antaa analyysin rahoituslaitokselle, joka tekee lopullisen lainapäätöksen. Sen tehtävänä on siis antaa tietoa lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta. Analyysin tekeminen kestää maksimissaan muutaman minuutin.

Mikäli luvan antaminen omalle pankkitilille pääsyyn ei tunnu hyvälle, on toinen vaihtoehto toimittaa tarvittavat liitteet perinteisin keinoin sähköpostitse. Lainahakemuksen tekeminen on sitä nopeampaa, mitä enemmän olet valmistellut sitä. Mieti siis etukäteen haluamasi lainasumma ja takaisinmaksuaika, lainamuoto ja ota kaikki verkkopankkitunnukset esille. Täytä hakemus huolellisesti, jotta se voidaan käsitellä kerralla ilman, että lainanmyöntäjän tarvitsee kysellä tietoja sinulta erikseen. Valmiin hakemuksen lähettämisen jälkeen voit odotella kaikessa rauhassa päätöstä.

Asiakaspalvelu on apunasi

Tämän tietoiskun jälkeen lainahakemuksen täyttämisen pitäisi sujua helposti ja ilman sen suurempia murheita. Mikäli hakemuksen täyttämisessä kuitenkin tulee kohtia, joissa tunnet tarvitsevasi apua, on hyvä kääntyä suoraan lainanmyöntäjän asiakaspalvelun puoleen. Sieltä saat vastauksen kaikkiin mieltä askarruttaviin ongelmiin ja kysymyksiin nopeasti ja helposti. Lisäksi lainanmyöntäjän verkkosivuilla olevassa ”usein kysytyt kysymykset”- osiossa on myös runsaasti tietoa, ja vastaus voi löytyä myös sieltä. Onnea lainahakemuksen täyttämiseen!

Säästä ja vertaa